Utvanning av klippfisk
Klippfisk er torsk som er saltet og tørket. Det er viktig å vanne ut tørr klippfisk på grunn av fiskens høye saltinnhold. Studér gjerne fremgangsmåten på pakningen dersom det er tilgjengelig.
Slik går du frem:
Den ferdig utvannede klippfisken kan også fryses ned så er den klar til en senere anledning.
Eller du kan se fimen nedenfor på hvordan dette skal gjøres.
Slik går du frem:
- Skjær fisken i stykker på ca. fem centimeter
- Dersom man ønsker å fjerne skinn og bein kan dette gjøres før utvanning.
- Skyll klippfisken i kaldt vann slik at løst salt på overflaten fjernes.
- Legg klippfisk-stykkene i en passe stor bolle, balje eller kjele med vann. Vannet skal være under fire grader C. Bruk to deler vann for hvert klippfiskstykke. Fiskestykkene blir nå like tykke som de var før de ble tørket. Det beste resultatet får du når vannet dekker all fisken.
- Sett bollen i et kjøleskap eller et annet kjølig rom.
- Bytt vann en til to ganger daglig.
- Ta ut et stykke for å sjekke saltnivået fra fiskens tykkeste del
Den ferdig utvannede klippfisken kan også fryses ned så er den klar til en senere anledning.
Eller du kan se fimen nedenfor på hvordan dette skal gjøres.
Tekst, bilder og film er hentet fra 3iuka.no